Scurt istoric
Teatrul Ariel este un teatru pentru copii şi tineret cu două secţii (română şi maghiară), care prezintă spectacole de animaţie pentru preşcolari şi şcolari, spectacole experimentale pentru tineri şi adulţi, şi, din anul 2000 dezvoltă proiecte de teatru educaţional.
Repertoriul de spectacole de animaţie pentru copii include texte de teatru clasic şi contemporan, adaptări, scenarii originale.
Regizori importanţi precum Mihai Raicu, Claudiu Cristescu, urmaţi peste decenii de Maria Mierluţ, Dan Alecsandrescu, Cristian Pepino, Mona Chirilă, Oana Leahu, etc. şi-au pus amprenta pe spectacole ale teatrului.
Participările la festivaluri naţionale şi internationale, turneele în ţară şi străinătate, în Europa şi în alte părţi ale lumii (Pakistan, Iordania, India, alături de Franţa, Italia, Serbia, Slovenia, Austria, Germania, Ungaria, etc.) au fost încununate de succes şi numeroase premii de regie şi interpretare.
Din 1998, de când directorul teatrului este regizorul Gavril Cadariu, teatrul a căpătat un aer înnoitor şi o deschidere europeană.
Mijloacele tradiţionale ale animaţiei pentru copii sunt permanent reînnoite, teatrul şi-a deschis porţile adolescenţilor şi publicului adult, prin spectacole de seară, aria colaboratorilor s-a extins, iar proiectele teatrului au început să aibă ţintă socială şi parteneri europeni.
În 1999 s-a înfiinţat programul Underground, proiect al Teatrului Ariel în colaborare cu Fundaţia Dramafest, în cadrul căruia se realizează spectacole destinate tinerilor, experimentând diverse forme şi resurse teatrale, bazate în mare măsură pe tehnicile de animaţie.
Teatrul Ariel, prin programele sale cultural-educative se înscrie în contextul cultural al oraşului Târgu Mureş alături de Teatrul Naţional, Universitatea de Arte, Filarmonica, Ansamblul “Mureşul”, Muzeul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, teatrele independente Scena, Teatru 74, Teatrul Yorick.
După 63 de ani de existenţă, în 2012, Teatrul Ariel s-a mutat în fostul Palat Cultural Evreiesc, care a fost construit în 1927 şi pînă în 1945 a găzduit toate trupele de teatru ambulante care traversau oraşul. Restaurarea clădirii primului teatru propriu-zis din oraş s-a finalizat în 2012, reintrând astfel în circuitul cultural târgumureşean în timp ce îşi păstrează aspectul de monument istoric.
Teatrul este dotat cu trei săli de spectacole. O sală mare, o sală de studio (Studio Ariel) şi o sală de conferinţe multifuncţională pentru mai multe tipuri de proiecte pe care Teatrul Ariel le va dezvolta.
În incinta teatrului se găseşte cafeneau Ariel Art Caffé şi Librăria GOG - o mansardă cu lecturi valoroase, autori contemporani, traduceri bune şi locuri de citit; proză scurtă, jurnale, memorii, corespondenţe, precum şi poveşti pentru cei mici, cu ilustraţii fabuloase.
Contact
Adresa
Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel, Târgu Mureş
540050 Târgu Mureş
str. Poligrafiei 4
Romania
Rezervări bilete
+40 771 708609
Secretariat
+40 365 407951
+40 365 730499
Fax
+40 365 407950