En

2019 - február
Ke Sz Cs Sz Va
  01 02 03
04 05 06 07 08 09
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
23
24
25
26
27
28  
2019, 14. február csütörtök
2019, 21. február csütörtök
2019, 23. február szombat
2019, 24. február vasárnap

A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát!

Rövid történet

Gyerekelőadás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre !

Rövid történet

Rövid történet

1949-ben maroknyi műkedvelő létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen. Révész Endre szobrászművész és Ligeti Herta írónő, valamint Berger Duci zongorista, Zsigmond József gépkocsivezető, Krausz Erzsébet egykori zárdalakó, Antal Pál medikus és bölcsészkari hallgató, Krón Ernő, Zsigmond (Zsolnai) Zoltán lelkesen fogtak munkához.

Marosvásárhelyen korábban nem létezett bábjátszás; az alkotók a Moszkvában működő Obrazcov féle bábszínház és a cseh bábművészet hagyományaiból táplálkoztak.

A társulat első hivatalos előadása 1949 tavaszán, a népi Athenaeum segítségével került bemutatásra a Kultúrpalota kistermében: Abezgonz-Bruchstein: A bűvös festék. A társulat megalakulása pillanatától fogva utaztatta is az előadásokat, bejárva szinte az egész országot.

Rövid történet

1950-től 1999-ben bekövetkezett haláláig Herskovits Antal Pál a társulat vezetője, állandó rendezője, dramaturgja, színésze. 1950-ben a bábszínház a Tompa Miklós vezette Székely Színház tagozatává vált. Egy volt cukrászda helyiségét bocsátották a bábszínház rendelkezésére, ahol a próbákat és előadásokat tartották; a bábokat és díszleteket Révész Endre műtermében készítették.

Rövid történet

1951-2012 közt a társulat a Posta utcai székházban működött; 1955-től az Állami Magyar Bábszínház nevet viselte. A szélesebb körű szakmai elismerést a bábszínházak bukaresti, első országos dekádján való részvétel hozta meg, 1957-ben, amikor az Antal Pál-rendezte A tenger őre (Mihail Stoian) című előadás országos harmadik, és rendezői második díjat kapott.

1963-ben megalakult a román tagozat, a színház neve Állami Bábszínházra változott.

Az évek során a bábszínházi előadások látványvilágát olyan neves tervezők álmodták színpadra, mint Révész Endre, Krausz Erzsébet, Pop Ambroziu, Hunyadi László, Katona Erzsébet, Ambrus Imre, Török F. Edit.

Rövid történet

A Magyar Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett képzőművész,
Haller József, a román és magyar tagozaton összesen több mint 100 előadás díszletét tervezte 1959-2000 között. Stílusteremtő tervezői munkássága számos díjjal gazdagította a bábszínház hírnevét.

A kezdetektől napjainkig a bábszínház olyan neves erdélyi írókat nyert meg munkatársnak, mint Sütő András, Kemény János, Bajor Andor, Méhes György, Papp Ferenc, Éltető József, Fodor Sándor; valamint neves zeneszerzőket, mint Csíky Boldizsár, Zoltán Aladár, Szabó Csaba, Vermesy Péter, Chilf Miklós, Sárossy Endre, Hencz József. Kiváló színházi és bábszínházi rendezők dolgoztak a bábszínház társulatával: Harag György, Ligeti Herta, Kovács Ildikó, a lengyel származású Jerzy Zitmann és sokan mások.

Rövid történet

A marosvásárhelyi bábszínház szakmai és közönségsikerét Antal Pál legendás báb- illetve gyerekelőadás rendezései fémjelezték: János Vitéz, Szarvaskirály, Ludas Matyi, Hófehérke, Magellánnal a Föld körül, Hat kis pingvin, Fram a jegesmedve, Toldi, Csongor és Tünde, Csipkerózsika, A császár új ruhája, stb. Antal Pál a bábos-komédiás színpadi műfaj határain belül felnőttelőadásokkal is kísérletezett: Botcsinálta doktor, Úrhatnám polgár, Paródiák, Kék madár, Oh,Romeo... oh, Júlia, Doktor Faustus stb. A bábszínház Európa és Ázsia számos országába is eljutott előadásaival; szakmai fórumokon, fesztiválokon jelentős díjakat szerzett.


A jelen

A színház neve 1990–től marosvásárhelyi ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház; 1999-től, a gyermek-, illetve bábelőadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet ad, a felnőtteknek ajánlott underground program keretén belül. Emellett az Ariel babaszínházat (0-4 éveseknek),  játszóházakat, workshopokat, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat szervez.

Rövid történet

2012 őszétől az Ariel a Nyomda utcába, az egykori zsidó kultúrház frissen restaurált-felújított épületébe költözött. A színház egy nagy- és egy stúdió teremmel (Ariel Stúdió), illetve konferenciateremmel rendelkezik; a színház első emeleti előcsarnokában az előadások előtt és után az Ariel Art Caffében időzhetnek a nézők.

 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet
 • Rövid történet

Kapcsolat

Postai cím

Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel, Târgu Mureş
540050 Târgu Mureş
str. Poligrafiei nr. 4
Romania

 

Tel

+40 365 407951
+40 365 730499

Fax

+40 365 407950 

Rövid történet

Kövess bennünket